SZOLNOK – A magyarok leleményessége nem ismer határt! Karcagi Pál (55) és felesége, Margó (52) összegyűjtött sörösdobozokból olyan napkollektort készített mindössze pár nap alatt, amellyel ötödére csökkenthetik fűtési- és vízmelegítési költségeiket. Példájukat bárki követheti, ha van a háza déli falán pár négyzetméter szabad felület.

– Egy hét alatt végeztünk a munkával, pedig legtöbbször csak este volt egy kis időnk a feleségemmel – mutatta büszkén a Blikknek a négy ugyanolyan elemből álló napkollektor első darabját a gépészmérnöki és környezetvédelmi szakmérnöki diplomával egyaránt rendelkező Karcagi Pál. Műhelyében pontosan nyomon követhető, hogy mit kell tennie annak, aki maga is összetákolna egy hasonló szerkezetet.

napkollektor

– Mindenképpen szükség van körülbelül 200 sörös- vagy üdítősdobozra, anélkül nem kezdődhet el a munka. Szerencsére egy távoli rokonunk éppen meg akart szabadulni évtizedes gyűjteményétől, és mi lecsaptunk rá – mesélte az ezermester. A dobozok alját és tetejét kivágták, majd feketére festve hosszú csövekké ragasztották össze őket.

– Az elkészült csöveket ablakkeretbe, üveg mögé kell tenni. A kialakult üvegházhatás miatt a csőben lévő levegő a nap hatására fölforrósodik – bökött rá a 60 fokot mutató belső hőmérőre. A meleg levegőt leselejtezett számítógépekben lévő ventilátor segítségével egy csövön lehet bevezetni a hideg szobába. Mindezt teljesen ingyen!

Comments

Leave a Reply