EGER. Noha a hevesi megyeszékhelyhez nem kötik a legendák az egykori első titkárt, a nevét viselő szervezetbe a megalakulást követő héten kétszázötvenen jelentkeztek. És nemcsak a nyugdíjasvilág proletárjai. Az egri Kádár János Baráti Kör (KJB) számára szombaton jött el az ünnepélyes zászlóbontás ideje. Időutazás.

Az időjárás-felelős a reggelit követően összevonta szemöldökét a főképp az időseket kikészítő kánikula felett. Így, bár fél 10-kor kétséget kizáróan zuhogni kezdett az eső, és hűlni az idő, a Petőfi utcai buszmegálló tőszomszédságában, emiatt senki sem szomorú.

A Mindszenty Gedeon út 12-be kéttucatnyi, erősen nyugdíjaskorú férfi (de inkább nő) ennek megfelelően már jócskán tíz előtt beesernyőzött. A Magyarországi Munkáspárt 2006 székházának mérete legfeljebb tágas ikerlakásnyi, az előtér hamar megtelik.

A bejáratnál, az eresz alól az eget kémlelő negyvenes romák szétnyílnak a befelé igyekvők előtt. A legtöbben ismerik egymást, ám cigizni csak idekint szabad.

A késő szocialista panelépület üvegajtaján túli világ a nyüzsgőnek mondható előtérben kezdődik. Noha szemet és orrot maró a vécékből szivárgó klórszag, a fojtott duruzsolás és a szegényesen, de tisztességgel megterített asztalok hagymás, zsíros kenyeres és szódavizes realizmusa pozitívra hozza az érkezők benyomás-egyenlegét.

 

A rendezvényre egy harminc négyzetméteres helységben kerül sor. A falon lévő Kádár-kép többrétű értelmezésdimenzióban is intő jel. A fényképpel szembe hat sorban, soronként kilenc széket tettek. Nincs teltház, de feltűnő néhány huszonéves jelenléte.

Nem a Juhász testvérek, Viktor és Gábor ittléte érdekes, hisz az előbbi, egyetemet végzett fiatalember,  az elnök titkára. De Bartos Dániel, a legfiatalabb tag, jó, ha nagykorú. Nem tudom meg tőle, mit jelent számára a névadó.

A hátsó sorban a kezdésre várakozó középkorú romáknak fizikai és szellemi energiák áramlásáról értekezik egy ötvenes autodidakta. Nehezen dekódolható dolgokat sorol, de ráhagyják.

A minden székre szájjal lefelé tett ajándékpoharat azonban végképp nem lehet hová tenni. Hogy egy kávéautomatából ingyen kinyerhető, egyszer használatos műanyaghártya miért (így) került a székekre, rejtély, ahogy az is: a ráragasztott Munkáspárt 2006 matricát miért nem adták inkább oda szimplán?

Comments

Leave a Reply