Halálfélelem vett erőt Varga Gy. Péteren, amikor a szappanért nyúlt. A 21 éve vakon élő férfi mindennek tudja a helyét a lakásban, de arra nem számított, hogy a beázó fal miatt megrázza az áram. Kis híján odaveszett. Ekkor már hónapok óta éltek a feleségével saját lakásukban menekültként: a bútoraikat nylonnal takargatják, szétázott ágyuk helyett matracon alszanak, és nem gyújtanak villanyt, hiszen szétázott a vezeték is. A lakást bérlik, a tulajdonoson követelhetnének emberi körülményeket – csakhogy a győri önkormányzat nem törődik velük.
A 66 éves Varga Gy. Pétert csupán a lélekjelenléte mentette meg attól, hogy halálra rázza az áram.

- Hajnalban kijöttem a fürdőszobába, és le akartam venni a polc tetejéről a szappant, amikor a kezem hirtelen hozzáragadt a fém polchoz – mesélte a Borsnak. – A beázások miatt a fürdőszoba vízben állt, az áram pedig átvezetődött. Éreztem, ahogy zsibbadt az egész testem. Talán az volt a szerencsém, hogy éppen gumipapucsban voltam. Végül az ajtófélfába kapaszkodva kirántottam magam az előtérbe. A villanykapcsoló is tűzforró volt, minden szikrázott körülötte.

Varga Péter azonnal szólt a házfelügyeletnek, mire kikapcsolták az áramot a fürdőszobájában. Azóta is úgy van. De másutt sem mernek villanyt kapcsolni, hiszen mindenütt beáztak a falak. 2007. január 1-je óta folyik a fejük felett az építkezés, de idén tavasszal lett tűrhetetlen a helyzetük.

– Reggel hat órától estig dübörgő zajban vagyunk – folytatja elkeseredve az idős ember. – Hull a vakolat, vizesek, penészesek a falak, a parketta fel van púposodva, a ruháink szétáztak. Negyvenhárom éve lakunk ebben az önkormányzati lakásban, egy egész élet munkája van itt, és most mindenünk odalett! A feleségem matracon alszik, én meg egy gumilepedőn a parkettán. Lehet így élni?

– Függetlenül attól, hogy az érintettek önkormányati lakásban élnek és győriek, ügyük az Inszol Rt.-re tartozik, ez a cég az ingatlan kezelője – hárította el a felelősséget Wajzer Gábor, a Győri Polgármesteri Hivatal lakásügyi csoportvezetője. Az Inszol Rt. igazgatója, Sági Géza arról tájékoztatta lapunkat, hogy a kártérítés elsősorban a kivitelező felelőssége, akitől ígéretet kaptak arra, hogy intézkednek.

Comments

Leave a Reply