BUDAPEST. Dinnyék zuhantak az aszfaltra tegnap az M5-ös autópálya melletti Auchan parkolójában. Az őstermelők ezzel tiltakoztak az áruházlánc alacsony, piacromboló eladási árai ellen. A záporozó gyümölcsnek azok a potyázók örülhettek, akik szemérmetlenül, hiéna módjára gyűjtötték az „ingyen termést”.
– Éjjel is egyeztettünk a hipermarket vezetésével, ennek tudom be azt, hogy az átárazás megtörtént, de a 65 forintos árat a gazdák nem tudják elfogadni - mondta a BorsOnline-nak Karsai József a dél békési térség országgyűlési képviselője.

– Ez így nem folytatódhat, a német és lengyel export ettől összeomlik! Ráadásul a piac sem ezt diktálja, hiszen kevés a hazai termés, kereslet, és nem túlkínálat van. Nem akarjuk, hogy az Auchan technikája begyűrűzzön más helyekre is, ezért 1100 mázsa dinnyét hoztak fel a békési és nyírségi gazdák azért, hogy ha kell tönkretegyék - tette hozzá Karsai József.
Ekkor a gazdák gyűrűjében megjelent Szikla Péter, az Auchan beszerzési igazgatója.
– Az Auchan a vásárlói érdeket képviseli, és az agráriummal számos kapcsolatot ápol, ezért július 15-től 65 forintos áron kínáljuk a görögdinnye kilóját, ennél többet nem mondhatok - mondta Szikla Péter. Ekkor a gazdák tizenöt perc türelmi időt adtak a cégnek, hogy mérlegelje 79 forintos követelésüket, majd a teherautókhoz léptek, és a platókról zuhogni kezdett a magyar görögdinnye.
Eközben a dinnyeborításra készülődő potyázók, felkapkodták a földön még épségben maradt görögöt.

Comments

Leave a Reply