SEGESD. Tudósok ezrei próbálták megfejteni az egyiptomi piramisok építésének titkát, elméletek sokasága született a rejtély megoldására, egy segesdi nyugdíjas, Takács Miklós (76) szerint azonban mindenki távol jár a valóságtól.
Piramis bácsi – így nevezik a környékbeli gyerekek az aggastyánt – állítja: a megoldás sokkal egyszerűbb, mint azt bárki is gondolná. A nagypapa kisunokája, Valentin (5) segítségével egy deszkákból ácsolt piramist emelt a kertjében, majd fából és kötélből emelőszerkezetet épített, hogy a gyakorlatban is bizonyítsa elméletét.

– Az alapötletet a parasztszekér húzószerkezete adta, ezzel szorítottuk le a szállításra szánt szénát – magyarázta Piramis bácsi a Blikknek.
– Az egyszerű szerkezet megsokszorozza az erőt, akár a kisunokám is hatalmas kőtömböket tud vele a magasba emelni. S hogy a többtonnás tömböket miképp juttatták el a piramisok tövébe? Fagörgőkön tolhatták az építők, az ilyen síneken elég lehetett néhány ember is a megmozdításukhoz.
Piramis bácsi több egyiptológust is megkeresett az elméletével, de érdemi választ sehonnan sem kapott.
– Nyilván szakmai irigységből nem foglalkoznak velem, szégyellik, hogy egy magamfajta parasztember kifogott mindannyiukon – mosolygott Miklós bácsi.
Az idős úr napjai nagy részét az elmélet tökéletesítésével tölti, úgy is, hogy az igazi piramisoknál még sohasem járt. Legnagyobb álma, hogy egyszer személyesen is felkereshesse a fáraók nyughelyét.

Comments

Leave a Reply