Fél tucat, a hetvenes-nyolcvanas években készült hazai bábfilmsorozat szerződéseinek kiadásáért perli a Magyar Televíziót (MTV) és a Pannónia Film Kft.-t egy szakmai szervezet abban a perben, amely hétfőn kezdődött a Fővárosi Bíróságon.

A Magyar Animációs Filmalkotók Egyesülete azokra a dokumentumokra kíváncsi, amelyek alapján kiderül, hogy a két cég - vagy jogelődjeik - megszerezték-e a Mekk Elek, az ezermester, továbbá a Mazsola, a Mazsola és Tádé, a Vízipók-csodapók és a Tévémaci című alkotások felhasználási jogait, és ha igen, kitől, mikor. Egyben tájékoztatást kérnek arról, hogy e mesefilmek merchandising-felhasználására - azaz a kapcsolódó termékek hasznosítására - jelenleg kinek van érvényes és hatályos engedélye; a beadvány ismertetésekor elhangzott, hogy a szakmai szervezet egyik alperestől sem kapta meg az e tárgyban kért adatokat.

A tárgyaláson - amelynek kezdetén a bíróság elutasította az MTV azon kifogását, hogy nem országos hatáskörű szerv, ugyanakkor jogalanyiságának és képviseleti jogának bizonyítására szólította fel a felperest - a szakmai szervezet jogi képviselője azzal érvelt: szerzői jogokról csak írásban lehet lemondani.

A jogi képviselő arra is felhívta a figyelmet: a köztévének azért is ki kell adnia a kért szerződéseket, mert mint az MTV elnökének kérésére 2005-ben adott adatvédelmi biztosi állásfoglalás is rámutat, egyéb közfeladatot ellátó szervnek minősül, ebből a szempontból pedig irreleváns, hogy részvénytársasági formában működik. A per szeptember közepén folytatódik.

 

Comments

Leave a Reply