BUDAPEST. Megsebzett vadkan, éhes disznó. A múlt héten meghökkentő állathasonlatokkal jellemezték egymást a két nagy párt politikusai. A Bors utána járt, mi az összefüggés a röfik és honatyáink között.

A pannon-puma után újabb állat, a vadkan és a disznó került a politikusok látószögébe. Stumpf István, az Orbán-kormány volt kancelláriaminisztere az Inforádió szerint „megsebezett vadkan”-nak nevezte Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt a Fidesz-KDNP frakcióülésén, mondván érzi, hogy halálos sebet kapott, de vadkanként közeledik, és küzd utolsó lehelletéig a hatalom megtartásáért.


Pénteken újabb disznó "került elő". Navracsics Tibor, Fidesz-frakcióvezető egy sajtótájékoztatón ugyanis tudni vélte, hogy az MSZP-n belül már többen az előrehozott választás mellett tennék le voksukat. Erre reagált az MSZP-s Mesterházy Attila, aki úgy reagált: Éhes disznó makkal álmodik."
A szocialista politikus a Borsnak tegnap elmondta: nem kívánt senkit megbántani hasonlatával, annak üzenete a lényeg. A két nagy párt viszonyáról Mesterházy stílusosan úgy fogalmazott: "Nem esik baja a holdnak, ha megugatja a kutya." Stumpf István nem kívánt nyilatkozni.
A Vadászok Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szövetségének titkára, Plavecz János szerint kicsit sántítanak ezek a hasonlatok:
– A disznók igen tisztességes állatok, betartják a játékszabályokat, ellentétben sok politikussal. Ráadásul szelidíthetőek is – mondta mosolyogva a vadász.
Kiszelly Zoltán politológus szerint bevett szokás, hogy a politikusok metafórákban beszélnek, így a bizonytalan szavazókhoz is könnyebben eljutnak.
– A Fidesz csak ideig-óráig alkalmaz egy bizonyos metafórát, majd mint a kígyó, levedli azokat, és újakat kezd használni – említette meg Kiszelly.

Comments

Leave a Reply