BUDAPEST. Epilepsziáját akarta kezeltetni, azonban belevakult a gyógyszerkisérletbe Erzsébet, tudta meg a Blikk.

Elsorvadtak a látóidegei az epilepsziás Uri Mátyásnénak (49), miután részt vett egy gyógyszerkísérletben. Hiába magyarázta orvosának, hogy súlyos mellékhatásoktól szenved, a neurológus nem állította le a gyógyszerszedést. Az ügyben nyomoz a rendőrség.
– Így nem lehet élni! A jobb szememet nem tudom kinyitni, de a balt is csak három órára. A nyilatkozatban, amit aláírtam, voltak lehetséges mellékhatások, mint például fejfájás vagy homályos látás, de maradandó károsodásról szó sem volt – panaszolta Erzsébet.
Az epilepsziás nőnek az utolsó reménye volt a gyógyszerkísérlet, mivel hatásos gyógymód nincs a betegségére. Ezért nem habozott, amikor 2005 februárjában dr. K. A., az azóta megszüntetett Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) neurológusa az SPM 927 névre keresztelt pirulát ajánlotta neki.
– Néhány hónapra rá hasogatni kezdett a fejem, megromlott a látásom, a szemhéjam pedig akaratom ellenére lecsukódott. Szóltam a doktornőnek, mire közölte, hogy ilyen hülyeséget ne mondjak, más többet szed a gyógyszerből, majd hozzátette: biztos öregszem – mesélte. A körzeti szemész azonban később megállapította, hogy meg is vakulhat, ha tovább szedi a szert.
Az asszony végül úgy döntött, kilép a kísérletből, és egy jogvédő alapítványhoz fordult. Azt mondja, nem kártérítés az elsődleges célja, hanem az, hogy mással ne történhessen hasonló tragédia
– Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségének gyanúja miatt tettünk feljelentést dr. K. A. ellen. A rendőrség által kirendelt orvos szakértő szerint Erzsébet valóban a gyógyszer miatt szenvedett maradandó károsodást, a doktornőt etikai szempontból vétkesnek találták – mondta Hídvégi Klára, az alapítvány munkatársa.
A Blikk megpróbálta felkutatni az orvost, ám sem korábbi munkahelyein, sem az orvosi kamaránál nem tudták megmondani, hol dolgozik most.

Comments

Leave a Reply