BUDAPEST. Liptai Claudia furcsa becenevet választott kislányának. A kétéves Pankát bár számtalan kedves fantázianéven szólíthatná, a Tv2 műsorvezetőjének különös módon a Béla bácsi tetszett meg. Claudia híres pikírt humoráról, a szokatlan névadás ezúttal mégis inkább megdöbbentő, mint vicces.

A gyermekpszichológus szerint egy gyereket három éves koráig nemtől függetlenül, bárhogy lehet szólítani. Így a Béla bácsiban nem talált egyelőre kivetnivalót.  "Az éntudat stabilan 3 éves korra alakul ki a gyermekben. Ekkorra realizálódik benne, hogy Pankának, Katinak, Lacinak vagy épp Petinek hívják, és a másik személy az anya vagy az apa. Ez az én és a külvilág közötti kapcsolat kezdete. Ha tehát a gyermeket környezete Pankának, Katinak szólítja, a becenév lehet akár Béla bácsi is. Az a fontos, hogy a megszólítás egy, a gyermek, illetve környezete számára szeretett személyt takarjon. Ez esetben valóban nem ártalmas" - magyarázta dr. Honthy Kinga.

A szakember ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, folyamatosan nem szabad egy kislányt fiú néven becézni. "Ez a későbbiekben az énfejlődés zavarához is vezethet."

Comments

Leave a Reply