MÉNFŐCSANAK. Amikor szülei eltiltották a számítógépétől, a 13 éves Csaba éjszakákat sírt át. Hiányzott neki a játékbeli barátnője. A virtuális karakterbe szerelmes ménfőcsanaki fiú most pszichológushoz jár.

 Függőség vagy szerelem? Nehéz eldönteni, de mindenképpen érzelmi nehézségeket okoz, főleg egy kamasznak – mondta el a fiút kezelő szakember a Vasárnapi Kisalföldnek. A szülők beleegyezésével Blikk újságirója a pszichológusnál találkozhatott Csabával.

– Voltam már szerelmes, tudom, ez mit jelent, és most is szerelmes vagyok – bizonygatja. – Legszívesebben beköltöznék a számítógépbe Annához.

– Ki az az Anna? –kérdezi a pszichológus.

– A játékban ő a társam. Együtt kalandozunk, és feladatokat oldunk meg. Szép hosszú haja van. Amikor sír, én is elsírom magam. Hiányzik. Nem tudok másra gondolni.

Csaba a World of Warcraft nevű játék megszállottja. A karaktereket az interneten keresztül emberek irányítják, akik a világ más-más pontján is élhetnek, és inkognitójukat is megőrizhetik. Így lehet, hogy Csaba egy idősödő férfiba vagy egy középkorú hölgybe szerelmes. Nem lehet tudni. A szülők elmondták, hogy Csabát akkor tiltották el a számítógépétől, amikor az iskolában egyik hónapról a másikra romlani kezdtek a jegyei.

– Amikor nem engedtük a géphez, csak sírt és sírt, nekem meg majd megszakadt a szívem – mondta az édesanya. – Éreztem, ez nem egyszerű hiszti. Szerintem Csabi nem szerelmes, hanem függő.

Valastyán Beáta győri klinikai szakpszichológus szerint nem újszerű az, hogy emberek tárgyakért rajonganak, ezt már régen leírták a betegséglélektanban.

– A virtuális valóság a mai kor terméke, ezért sokkal nagyobb a felhajtás körülötte – véli a pszichológus. – A függés pszichés betegség, amelynek a hátterében sok tényező állhat.

A mai tizenévesek nem tanulják meg, hogyan kell barátkozni a kortársaikkal, és a saját világukba menekülnek. A pszichológus szerint ilyen helyzetben a család segítsége a legfontosabb.

Comments

Leave a Reply