PÁPA. Vakvezető kutyája miatt nem engedtek be a pápai Tesco áruházba egy férfit – írta a Magyar Nemzet. A lap szerint Orsós Sándort „úgy kísérték ki az áruházból, mint egy bűnözőt”, ezért a sértett az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult.

dog

A vak férfi eddig háromszor kísérelt meg vásárolni vakvezető kutyája társaságában. Az első alkalommal, még december közepén, a biztonsági őr be sem engedte őt, ezt követően azonban - a Vigyázó Szemek érdekvédelmi szervezet reklamációja után - a Tesco levélben kért elnézést a történtekért, igaz, a bocsánatkérést nem a sértettnek, hanem az egyesületnek címezték .
Két héttel ezelőtt Orsósék újra vásárolni indultak, akkor is megállították őket, ám a Vigyázó Szemek vezetőjének közbenjárásával végül is rendben bejutottak, a vásárlás után pedig a cég egy alkalmazottja, elnézést kérve a történtekért, kis ajándékcsomagot nyújtott a férfinak – írta a Magyar Nemzet.
A férfi harmadik kísérlete múlt héten zajlott le, akkor megint kikísérték, hiába mutatta be a Tesco szabadkozó levelét. Felszólították, hogy hagyja el az áruházat, mert oda kutyával ezentúl sem lehet majd bemenni, különben az ÁNTSZ megbünteti az áruházat. A férfi még aznap felkereste a pápai tisztiorvost, aki megerősítette: vakvezető kutyával nem mehet be az áruházba.
Orsós Sándor ezt követően fordult az Egyenlő Bánásmód Hatásághoz. Mint kifejtette: végére akart járni annak, hogy "a tescósok a törött lábútól azt kérik-e, dobja el a mankóját, ha hozzájuk megy vásárolni".
Udvardy György, a Tesco képviselője a lappal azt közölte, hogy helytelenül viselkedtek a pápai áruházban. Az incidensek után belső utasításban erősítették meg, hogy a vakvezető kutyát be kell engedni a Tesco üzleteibe - tette hozzá.
A jelenség nem egyedi. Az Interspar Magyarország egyik üzletében tavaly októberben szintén nem engedték vásárolni a vakvezető kutyával közlekedő Németh Vilmost. Az áruházlánc is elnézést kért az érintettől, s nemrégiben félmillió forintot utaltak át a vakvezetőkutya-kiképző iskolának – írta a lap.

 

Comments

Leave a Reply