CSONGRÁD. Megállt az élet a csongrádi vasútállomáson. A múzeumnak is beillő épület százhúsz éve épült, korának megfelelő berendezéseket a mai napig rendeltetésszerűen használják.

csongrad
Hajdu Éva múzeumban érezheti magát

– Halló! Engedélyt adok az indulásra! – hallható Hajdu Éva forgalmistától a csongrádi vasútállomáson. Ez a mondat a legtöbb állomáson ugyanígy hangzik, itt azonban Éva előtte többször megtekeri a kurblis telefont, amin egy kis puska található morzejelekkel. A morze abc-t használják a szomszéd állomás rövidített hívójelének tárcsázásával minden vonatindítás vagy fogadás engedélyezésénél.

– Nagyon jó szolgálatot tesz ez a telefon, mert ha nincs áram, akkor is tudunk egymással beszélni - mondta Éva a Bors Online-nak.

Ugyancsak több évtizedes a váltókezelők munkáját segítő biztosító berendezés: az 1930-as évekbeli gyártmányú eszköz arra szolgál, hogy balesetmentesen bonyolítsák a vasúti forgalmat.

A különleges berendezések és a békebeli környezet a filmeseket is megihlette, hiszen ezen az állomáson forgatták a Megy a gőzös című filmet.

 

Comments

Leave a Reply