BUDAPEST. A „fényevő” indiai Szai Baba tanítványaként úgy gondolta F. László és felesége, hogy az étel nélküli élet szellemi fejlődésüket szolgálja. Kislányukat, Petrát is rendkívüli lénynek látták. Mindez az elkészült szakvéleményekben áll. A nyomozást hamarosan lezárják, F. Lászlót az emberölés kísérletén és a segítségnyújtás elmulasztásán kívül kiskorú veszélyeztetésével gyanúsítják.

Magasabb szellemi szintre akart jutni
Magasabb szellemi szintre akart jutni

 

Gondolkodási zavara és téveszméi hatására folytatott koplalást F. László – állapította meg az elmeorvos szakértő. Tavaly május 18-án törték rá óbudai lakásuk ajtaját az F. családra: Andrea három hónapos terhességgel elvetélve, vérbe fagyva holtan feküdt, F. Lászlónak jártányi ereje sem volt, kétéves kislányuk életveszélyben volt. A szakértő szerint a kislányt édesanyja még halála előtt is megszoptatta, de megtalálásakor csak hat kilót nyomott. Orvosi segítség nélkül F. László is meghalt volna három napon belül. A szörnyű véghez vezető éhezést azért folytatta a család, hogy „magasabb szellemi szintre” jusson, számolt be a Bors Online.

F. László szerint Andrea akarta, hogy folytassák a böjtöt, és az asszony lelke immár megtisztulva a nirvánába juthat. Andrea halálát nem közvetlenül az éhezés, hanem szívizomgyulladása és a spontán vetélés miatti vérzés okozhatta. Igazat mond a férj, amikor azt állítja, előző este még beszélgettek: a nő a megtalálását megelőző 24 órán belül halt meg, míg magzata – akiről lehet, hogy valóban nem tudott a házaspár – egy-két nappal korábban. A kislány, Petra a koránál értelmesebb, beszéde fejlett, szülei nagyon szerették és sokat foglalkoztak vele – írja a gyermeket vizsgáló pszichológus. A gyermek otthon született, nem lett anyakönyvezve, nem kapott oltásokat, nem látta védőnő, emiatt most kiskorú veszélyeztetésével is gyanúsítják az apját. – Meg tudom erősíteni az újabb gyanúsítást, amit nem értek – mondta dr. Kamarás Péter ügyvéd. – Az oltás elmulasztása csak szabálysértés, és a gyermekorvos szerint Petra kóros soványságát leszámítva jó egészségben volt. A megfelelő táplálás hiányáért már megvádolták védencemet emberölés kísérletével. A segítségnyújtás elmulasztásával kapcsolatban pedig az a kérdésem: várható-e attól az embertől segítség, aki maga is olyan állapotban van, hogy három napon belül meghal?

A Bors úgy tudja, F. László nem csak az éhezés következtében kialakult tudatzavarban, hanem attól független elmezavarban is szenved. Kérdés, hogy mivel erőszakos vagy közveszélyt okozó bűncselekményt nem követett el, indokolt lesz-e a kényszergyógykezelés, egyáltalán kigyógyítható-e valaki a hitéből. Ebben a bíróságnak kell döntenie.

Comments

Leave a Reply