BUDAPEST. Találós kérdésnek is megteszi: százmilliókat érintő probléma, jóval többeket érint, mint az AIDS vagy a rák. Mi az? A válasz: karácsony-jelenség. Egy magyar szakpszichológus szerint az év végi ünnepek táján ugrásszerűen emelkedik a fertőző megbetegedések, az infarktusok és a bélrendszeri panaszok száma.

 

dec27
Szendi Gábor blöffnek szánta a karácsonyológiát

Tanulmányt tett közzé a karácsonnyal kapcsolatban Szendi Gábor klinikai szakpszichológus az interneten. Elöljáróban egy bizonyos dr. Best nevű agykutatóra hivatkozik, aki úgy véli, ma többen rokkannak meg a karácsony-jelenséggel kapcsolatban, mint a világ össze autóútján egy év alatt. 

A nem létező professzor azt állítja, a riasztó statisztikák hatására napjainkban kutatóintézetek alakulnak a karácsony következményeinek vizsgálatára. Mielőtt bárki szörnyülködni kezdene (netán orvoshoz rohanna), lelőjük a kacsát: a karácsonyológia nem létező tudományág. Szendi Gábor fejéből pattant ki, a szakember paródiának szánta, ha úgy tetszik, a karácsony kritikájaként fogalmazta meg saját internetes oldalán.
– Ez egy blöff, az egészet én találtam ki – leplezte le önmagát a Bors Online-nak a klinikai szakpszichológus.
– Más kérdés, hogy akár igaz is lehetne, hiszen valós problémakörrel foglalkozik. Nem is olyan régen még tudományos kutatóként dolgoztam, nekem elhiheti, egy tudományág akkor születik meg, amikor egy szervező alkatú tudós ráharap egy témára. Én nem vagyok ilyen, ezért írtam egy kritikát, ami alaposan megmozgatta az emberek fantáziáját, főleg, hogy sajnos számos internetes oldal szó nélkül átvette. Szendi cikke szerint a karácsonyológia kutatói többféle immunológiai zavart leírtak már, például műhó- és bejgli allergiát. 

A vizsgálatok alapján egy új mentális zavart is feljegyeztek, mely hamarosan Christmas syndrome néven kerül be a betegségosztályozó rendszerekbe. Ezt szorongásos-depresszív zavarnak tekintik, melynek bevezető tünetei: ingerlékenység, csökkent önértékelés, fokozott megfelelni vágyás. Bostonban több esetet írtak le, amikor középkorú nőkön csomagolási kényszer uralkodott el. 

A szakpszichológus nem kíméli az erősebb nemet sem: férfispecifikus tünetként említi a fenyőfavásárlás vagy kivágás szenvedélyét. S még csak most jön a java! Megtudhatjuk a cikkből, hogy a karácsony-szindróma alattomos betegség. A kór december elején kezdődik, s mivel sok tekintetben a beteg hasonlít a karácsonyt boldog megelégedettségben ünnepelni készülő egészséges személyekhez, sokszor a környezetnek sem tűnnek fel a baljós előjelek. A beteg tétovává válik, sokat töpreng, állandó beszédtémája a vásárlás. Nem is olyan világtól elrugaszkodott gondolatok, igaz?
– A jó kacsa mindig hihető – jegyezte meg Szendi Gábor, de bevallotta: őt magát is meglepte, milyen sokan vették komolyan. 
 

Comments

Leave a Reply