BUDAÖRS. Egy amerikai üzletember megvásárolta a magyar papírbili gyártási és forgalmazási jogát. A befektető 75 millió darabos éves forgalommal számol.

dec20
Az egyszerű és nagyszerű találmány

Rövidesen gyártani kezdik az USA-ban Gara Péter egyszerű, olcsó, higiénikus és praktikus találmányát, a PottyFlip nevű, eldobható papírbilit. Az American Hygienic Products, amelyet tulajdonosa e termék piacra dobásáért alapított, megvásárolta a gyártási és forgalmazási jogot. Az árat nem hozzák nyilvánosságra. A céget létrehozó üzletember kapcsolatban áll a legnagyobb kereskedelmi láncokkal, és már több magyar cég találmányát is sikerre segítette a tengerentúlon. Most évi 75 millió darabos papírbili-forgalommal számol az Egyesült Államokban.

A megállapodást a ValDeal Innovációs Zrt. közreműködésével sikerült tető alá hozni. A szervezetet 2006-ban azzal a céllal alapították, hogy hazai kutatók és feltalálók ötleteit, vállalkozások üzleti fejlesztését, új találmányok piacra juttatását segítse a nemzetközi porondon.

A papírbili ötlete tíz éve született meg, a találmányt Gara Péter 2002-ben szabadalmaztatta, majd gyártására és forgalmazására 2004-ben céget alapított. Azóta nemzetközi szabványoknak megfelelően tesztelte, tökéletesítette.
- Bár egyelőre csak Magyarországon, az EU-ban és az USA-ban védi szabadalom, nem fenyeget az a veszély, hogy lekoppintják az ötletet, hiszen nüansznyi technikai megoldásokon múlik, hogy megfelelően funkcionál-e a bili. Néhány éves fejlesztő munka nélkül ezekre az apró fortélyokra nem lehet rájönni - mondta Olti Zoltán, a ValDeal üzletfejlesztési igazgatója.
A találmány 2006 tavasza óta Magyarországon is kapható a dm, a Rossman és a Cora üzleteiben, de az igazi áttörést a ValDeal projektpályázata hozta, amelynek révén nemzetközi tapasztalatokkal, átfogó marketingstratégiai és piaci ismeretekkel rendelkező szakemberek karolták fel Gara ötletét.

- A kezdetektől nem a magyar piacra szántuk alapvetően a terméket, itthon mostanáig mintegy százezer darab fogyott belőle - mondta a feltaláló.

Nem sokkal az értékesítési szerződés megkötése előtt a bili Las Vegasban, az USA egyik legnagyobb bébitermék-kiállításán számtalan érdeklődőt vonzott - nem csak leendő felhasználókat, forgalmazókat is. Az amerikai befektető és a ValDeal részletes piackutatása is azt vetíti előre, hogy a termék sikert arat. Az internetes fórumok tanúsága szerint Magyarországon nem csak azért szeretik a hét, és egydarabos kiszerelésben kapható papírbilit, mert környezetbarát, hanem mert bevásárláskor, játszótéren, parkokban sok kellemetlen megjegyzéstől megkíméli a szülőket, ha hirtelen nem találnak WC-t "mindjárt becsurgató" csemetéjüknek.

A papíralapú találmány A PottyFlip ragasztott-hajtogatott papírszerkezet anyaga többrétegű, szilárd hullámpapír. Környezetkímélő, újrafelhasznált papírból gyártható, eldobható, teljes egészében lebomló anyagokat tartalmaz. A gyerekek biztonságát alapos tesztek és mérések garantálják. A bélelt papírülőke szabadalmi oltalom alatt áll. - A termék egyszerű, mint a papír zsebkendő vagy az eldobható pelenka. Ha az áruházak polcaira kerül, mindenki azon csodálkozik majd, hogyhogy nem létezett eddig - állítja Gara Péter feltaláló, a Budapesti Műszaki Egyetem tudományos munkatársa, mérnökiroda-tulajdonos.

Comments

Leave a Reply