BUDAPEST. Megjelent az első magyar SMS-regény, 160 címmel. A 308 oldalas könyv egy mai magyar huszonéves fiatal magánéletének zavaros fél évét meséli el, csak és kizárólag SMS-ben.

maintitle.jpg

A regény fõ érdekessége az, hogy a leírtak valóban megtörténtek! Új irodalmi műfajt teremtve leshetünk be egy kulcslyukon, ismerjük meg a főhős menyasszonyát, drogos öccsét, barátnőit, szexőrült titkos szeretőjét. De a könyv bemutatja a mobiltelefonok sms-világát, és abból is ízelítőt kapunk mivel jár a 160 karakterbe szorított élet.

“A másodlagos írásbeliség új formai keretet biztosít a kísérletező kedvű író számára, aki ezt a frissen kifejlődött alkotási teret igyekszik is a lehető legteljesebben kihasználni. A sokszor megfejthetetlennek bizonyuló, személyenként is változó sms-nyelv óvatos használata megbocsátható, hiszen egyrészt az olvashatóság rovására ment volna, másrészt minden fejlett országban óriási vitákat kavar a nyelvművelők körében az újszerű rövidítések használata. Itthon még előttünk áll ez az elkerülhetetlen feladat, amelyet a technika rohamos fejlődése, és a nyomában kialakuló nyelvváltozatok feladnak nekünk" – írta a könyvről Nagy Levente nyelvész, a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda irodavezetője.

A regénynek már honlapja is van, ahol megrendelhető a mű.

Magyarországon tehát az első ilyen jellegű kezdeményezéssel állunk szemben, külföldön azonban már hagyománya van az SMS regényeknek. Januárban a finn Hannu Luntiala jelentette meg The last message, vagyis Az utolsó üzenet című regényét, amelyben 330 oldalon keresztül írja le egy finn informatikai vezető kalandjait. A szakember feladja a munkáját és úgy dönt, beutazza az egész világot, eljut Európa számos országába és Indiába is.

 

 

 

 

 

 

Comments

Leave a Reply