BUDAPEST. Ennél nagyobb bizonyítéka nem is lehetne a testvéri szeretetnek! András odaadta mája felét, hogy megmentse húga, Évi életét. Magyarországon ők az első felnőttek, akiken élő donoros májátültetést végeztek.


András mindig jó testvére volt Évinek, irja a Blikk. Akkor is, amikor felmerült a kérdés: vállalna-e egy életveszélyes műtétet, hogy ezzel megmentse a húga életét? – Egy percig sem gondolkoztam – kezdte a fiú kórházi ágyán ülve. – Évi kilenc éve szenvedett a visszafordíthatatlan májbetegségtől, és már nagyon rosszul volt, amikor felmerült: tőlünk, családtagoktól is kaphat szervet. Kinek segítsek, ha nem a testvéremnek? – mosolygott fáradtan, ám boldogan András. Pedig Évi sohasem kérte volna erre.
– Egyszerűen csak megemlítettem otthon, de soha nem kívántam volna tőlük, hogy veszélybe sodorják magukat értem. Ők viszont rögtön jelentkeztek a klinikán – mesélte a kabalákkal telepakolt kórteremben a lány.
A döntés után Andrásra alapos kivizsgálás várt: egyezik-e a vércsoportja Éviével, egészséges-e a mája, és alkalmas-e a húgának. Minden stimmelt.
– Reggel nyolc órakor toltuk be őket a műtőbe. András jobb májlebenyét este hatkor emeltük ki. Évi beteg szervét eltávolítottuk, helyére pedig beemeltük bátyja májának felét. Már a műtőasztalon láttuk, hogy beindult a szerv, a transzplantáció sikerült – magyarázta dr. Máthé Zoltán transzplantációs sebész, a transzplantációs és sebészeti klinika orvosa.
András – a műtét előtt nem – a kórházi ágyon ébredve pánikba esett.
– Felemeltem a takarót, és csak egy vágást láttam, holott Máthé doktor két metszést ígért. Azt hittem, nem sikerült a transzplantáció, hogy nem tudtam segíteni Évin.
Hisz tudtam, még azután is lefújhatják a műtétet, hogy engem felnyitnak. De megnyugtattak, hogy minden rendben. Most már más nem számít, csak az, hogy Évi meggyógyuljon – pillantott gyengéden a húgára a fiú.

Comments

Leave a Reply