SZEGED. Olyan, mintha mindig nyaralna a szegedi Ótott Ferenc, aki asztmája miatt a Tiszára építette fel lakóházát. A vízen ringatózó épületnek csodájára járnak a környékbeliek, ráadásul kifogástalanul felszerelt, ideális lakóhely. A házigazdának csupán a szomszédok hiányoznak.

Nem különcség vagy úri hobbi miatt döntött úgy Ótott Ferenc, hogy kiköltözik a Tiszára. – Asztmás vagyok, éjszakánként sokszor köhögôroham jött rám. Korábban bérlakásban éltem nem messze a Tisza parttól, és észrevettem, hogy a teraszra kilépve, nagyokat lélegezve elmúlik a rohamom. Ekkor találtam ki: mi lenne, ha ide költöznék, hiszen nekem kifejezetten jót tesz a párás tiszai levegô - mondta a Bors Online-nak Ferenc.
A férfi végigjárta a hivatalokat, hogy beszerezze az engedélyeket. Mindenhol segítôkészek voltak, majd barátaival felépítette a 70 négyzetméteres, emeletes, könnyûszerkezetes házikót.
Augusztus óta él varázslatos folyón ringó házában, néhány nappal születésnapja után alhatott elôször új otthonában. Semmi nem hiányzik benne a kényelemhez. A vízet és az áramot a partról kapja, hatalmas cserépkályhában helyezték el a kandallót. Fára sem kell költenie, csupán ki kell halásznia és megszárítania az uszadékfát a folyóból. A postást viszont még látásból sem ismeri, hiszen ide nem hordják ki a leveleket, azokat szülei címére kéri.
- Mozgóképes a házam, bármikor el tudnék innen menni vele, de én jól érzem itt magam, olyan, mintha mindig nyaralnék. Nyáron grillezünk a barátaimmal, van két cicám és két kutyám is, utóbbiak ráadásul távol tartják az ismeretlen betolakodókat. Egyetlen hiányérzetem van: jó lenne, ha lennének szomszédaim. Csupán a közelben élô hajléktalanok jelentik a napi kapcsolatot, amíg a barátaim dolgoznak - tette hozzá Ferenc, akire a közeli hídról gyakran ledudálnak a kamionosok, a Tiszán elhaladó motorcsónakokból is üdvözlik ôt.
Ferencet nem zavarja, ha emelkedik a vízszint, azzal együtt emelkedik lakóháza is, és az idôjárási viszontagságoknak sincs kitéve. Azt mondja, bárkinek szívesen ajánlja ezeket a lakóházakat, ráadásul neki csupán parthasználati díjat kell fizetnie telket nem kellett vennie.

Comments

Leave a Reply