SZENTES. Eladja riksáját a szentesi Cseuz László, aki az ötödik olimpiájára készül kerékpárral. A Horváth Mihály Gimnázium nyugalmazott testnevelő tanára 2008. május 1-jén indul Pekingbe. A hatezer kilométeres távot kilencvenhét nap alatt szeretné megtenni, adja hirül a STOP.

A riksát három éve készíttette magának a szentesi Cseuz László, aki arról is közismert, hogy eddig négy olimpiára jutott el kerékpárral. A Horváth Mihály Gimnázium nyugalmazott testnevelő tanára éppen azért készíttette el a háromkerekű, két személy szállítására alkalmas kocsit, hogy ez is segítse őt az ötödik nagy útjára. A 63 éves pedagógus ugyanis úgy van vele: az olimpiai játékok emblémáján öt karika van, ezért ötödszörre is illik elmennie az olimpiára.
Valószínűleg ez lesz a legnehezebb vállalkozása, hiszen Pekingig és vissza 12 ezer kilométert kell tekernie, az eddigi leghosszabb útja pedig mintegy nyolcezer kilométer volt. Az ízig-vérig sportember tegnap délelőtt is megtett 51 kilométert, s ezzel már túlteljesítette a pekingi olimpiára való felkészülésre összeállított edzéstervét. Azt a célt tűzte ki maga elé, hogy május 1-jétől november végéig 10 ezer 500 kilométert kerékpározik - az úszás és a konditerembeli erősítés és persze az angol nyelv tanulása mellett -, de mostanra maga mögött tudhat 10 ezer 671 kilométert. Már azt is pontosan tudja, hogy 2008. május 1-jén reggel 9 órakor indul Pekingbe a szentesi Horváth Mihály-szobortól kerékpárral.
Éppen ezzel függ össze a másik közlekedési eszköz, a riksa története. Cseuz László azért vette ezt meg, mert arra gondolt: már nyugdíjasként legyen olyan elfoglaltsága, amely részint pluszbevételt hoz számára, részint pedig az olykor nem kis erőkifejtést igénylő utasszállítás fizikailag formában tartja.
- Szentesen azonban nem tudták elfogadni, hogy én cipeltem az embereket pedagógusként - mondta a testnevelő. Bevallása szerint alig vették igénybe a riksát, pedig jelképes összeget kért az utasoktól. Azt gondolja: talán többre becsülték őt annál, hogy felüljenek mögé a kocsira. - Most azért akarom eladni a riksát, mert nem látom értelmét, hogy fenntartsam - tette hozzá. Amúgy jóval olcsóbban árulja, mint amennyiért készíttette magának. Egy szegedi illetőségű vendéglátós már érdeklődött a napellenzővel és nagy csomagtérrel kialakított kiskocsi iránt, ám egyelőre nem jött létre az üzlet. Cseuz László abban reménykedik, hogy pekingi útja előtt még elkel a riksája. Jól jönne neki az összeg a 97 napos kerékpártúrára a kínai olimpiára, és onnan haza.

Comments

Leave a Reply