BUDAPEST. Salgótarján után Budapesten is bemutatták az Anettka című operát. Fehér Anettka közben maga sem tétlenkedik: a Népszabadság információi szerint oratóriumot irat a magyar miniszterelnök öszödi beszédéből.


Kortárs opera született Fehér Anettkáról - írja a Népszabadság. Az egykori salgótarjáni orosztanár személye az ismert műfordítót, Bartos Tibort ihlette meg, akinek szövegkönyve alapján idén tavasszal készült el a mintegy ötvenperces opera. "Ez már egy kicsit olyan, mint a halhatatlanság" – mondta Anettka a Népszabadságnak, aki sokáig nem is tudott a készülő műről. "Az opera egyébként egy tanárnőről szól, és nem arról a botrányhősről, akivel sokan azonosítanak."
Az Anettka című zenedarab sztorija viszonylag könnyen elmesélhető: egy alkotói válságba jutott zeneszerző öngyilkos akar lenni, ám erről lebeszéli őt a címszereplő. A zeneszerző hálából operát ír megmentojéről, mely Szent László korától napjainkig érinti a magyar történelmet. A mű szeptemberi, a salgótarjáni művelődési házban tartott ősbemutatója óriási siker volt.

A darabban szerepel egy politikus is, mégpedig az MDF-es Pettkó András. "Nagyon örülök, hogy részt vehetek egy kortárs magyar mu megvalósításában" - mondta a Népszabadságnak.

Fehér Anettka azonban úgy tunik, másképp is be akar vonulni a zeneirodalomba. A Blikk információi szerint nemrég kitalálta, hogy oratóriumot irat Gyurcsány Ferenc elhíresült őszödi beszédéből. A librettó az első szótól az utolsóig az ominózus beszédet tartalmazza, melyet egyébként az internetről töltött le a zeneszerző. A készülő műről Fehér Anettka még a miniszterelnököt is értesítette. Gyurcsány levélben válaszolt, sok sikert kívánva a vállalkozáshoz.

Comments

Leave a Reply