Futurisztikus, higanycsepp alakú irodaház kerülhet a szervita téri rusnya parkolóház helyére. Persze a konzervatívok még leszavazhatják az iraki sztárépítész terveit.





Hogyan és miért épül hatalmas, üvegből és fémből álló, vákuumban megfagyott higanycseppre emlékeztető épület a budapesti belváros szívében, a Szervita téren? A Borsa annak járt utána, vajon ki álmodta meg, ki engedélyezte, és mikor készül el a magyar főváros legformabontóbb és legmodernebb épülete.

A történet szereplői Zaha Hadid, a világ legfelkapottabb, iraki származású sztárépítésznője, egy francia ingatlanbefektető-csoport és a magyar építész szakma. Előre eláruljuk, hogy a sztori happy enddel végződik a dolgok jelen állása szerint, de persze ki tudja: még felbukkanhat a hazai kreatív ötletek ellen rendszeresen hadba vonuló két főmumus, az ultrakonzervatív Lakosság, és a szavazatszerzési okokból a tömegízlés mellett voksoló Politikus is. Reméljük a legjobbakat.

A Szervita tér, a Váci utca, a belváros előszobája szinte már elképzelhetetlen az otromba, hosszú évek alatt megfeketedett parkolóház nélkül. Ez a város egyik legöregebb parkolóháza, valahányszor kisgyerekként elmentünk mellette, rosszul éreztük magunkat. Nem tudtuk persze még megfogalmazni, de éreztük az olajszagú betonmonstrum hideg leheletét. Komor, sötét helynek tartottuk mindig is, ahol ráadásul a város egyik legdrágább benzinkútja üzemelt, a legbunkóbb személyzettel. Nyilvánvaló, hogy a háznak semmi keresnivalója egy modern belvárosban, így a kerület és egy francia befektetői csoport, az Andrássy úti Divatcsarnokot is felújító ORCO meghívásos pályázatot írt ki a környék átépítésére.

A pályázaton egy igazi globális szupersztár, Zaha Hadid is indult, aki a világ számos országában épített már mesepalotákat és luxus irodaházakat. Amerikától Spanyolországon át Taiwan-ig és Innsbruck-ig mindenütt keresett és ismert szakemberről van szó. Weboldalán megtalálhatók korábbi projektjei, melyek között a BMW autógyár központi épülete, sportpályák, művészeti centrumok és gyorsvasúti állomások is szerepelnek világszerte. A sztárépítész első körben ormótlan, sokszögletű üveghegyet képzelt a Szervita térre, amitől a magyar szakma sikító frászt kapott - hozzátesszük: jogosan.

 

Comments

Leave a Reply